Русија соопшти дека ќе одговори на европските визни ограничувања за руските државјани, но дека нема да се изолира од Унијата.

„Нашите интереси, интересите на нашиот народ, први ќе бидат земени предвид при изборот на одмаздничките мерки“, изјави за новинарите Марија Захарова портпаролката на Министерството за надворешни работи. „Руската Федерација нема да се затвори пред ЕУ.

Европските министри за надворешни работи минатата недела се договорија дека на руските државјани ќе им го отежнат влезот на територијата на ЕУ или ќе им биде поскапо. Кремљ ги сметаше ограничувањата за смешни.

Литванија, Летонија, Естонија и Полска оттогаш рекоа дека ќе го ограничат влезот на руски државјани.