Мицковски се уште не ја научил лекцијата дека на ДУИ легитимитет му дава гласачот, а не самиот тој.

Конзервативната Христијанско-демократска партија на Христијан Мицкоски, ВМРО ДПМНЕ, изгледа не им прости на Демократската унија за интеграција и на Али Ахмети за одлуката да коалицираат со СДСМ на Зоран Заев во 2017 година по изборите во декември 2016 година, пишува „ТетоваСот“.

За да и се реваншира на ДУИ, оваа партија ги стави сите сили во акција по локалните избори, кои ги третираше како да се парламентарни. Тогаш нејзиниот лидер, охрабрен од нивниот успех, кој не се очекуваше, ја собра околу себе целата политичка одгледувачница, лева и десна, македонска и албанска, без разлика на етничката и идеолошката боја, за да создаде ново парламентарно мнозинство, надвор од изборната логика.

Неуспехот во оваа цел ја зголеми нервозата кај Мицковски, кој ја продолжува агендата на Никола Груевски и често добива инструкции од него при неговите чести средби во Будимпешта. И за се што се случува или не на политичката сцена, прстот е вперен во ДУИ, можеби уште размислува за некаква интервенција во албанскиот политички блок, за да му биде полесно.

Но, Мицковски заборава дека ДУИ не коалицираше со ВМРО во еден историски момент кога требаше да се расчистат некои важни прашања, бидејќи секоја објективна анализа покажа дека таа акција на ДУИ би имала далекусежни ефекти, бидејќи новото парламентарно мнозинство успеа го реши спорот со Грција и  да ги отвори вратите на државата кон НАТО и ЕУ!

Можеби гневот е  токму она што не го правеше ВМРО, која имаше два-три мандати, туку само правеше опструкции. Што се однесува до напорите за дефакторирање на ДУИ, порталот „ТетоваСот“ го потсетува Мицковски на принципот дека секој субјект добива политичка моќ од гласачот и дека ДУИ за овие 20 години постоење ужива безрезервна поддршка од оние кои ги ценат политиките во „слободниот пазар“, т.е. на граѓаните.

Затоа, обидите да се наруши оваа волја во минатото не беа успешни ниту со напорите на ВМРО, ниту со некои заложби на некои кругови и  групи во СДСМ.

Напорите на албанската опозиција, која непринципиелно сакаше да ја спроведе филозофијата на „ѓаволот“ („ќе направиме пакт со ѓаволот…“), да ја урне ДУИ од власт, не со гласање, туку со „други методи, исто така, не успеа.

Затоа што политичката сила ја дава и одзема суверенот, граѓанинот, гласачот. Можеби редно време е Мицковски да го научи тоа.