Европската фудбалска федерација УЕФА денес казни осум клуба поради кршење на финансискиот фер-плеј.

На списокот казнети кај УЕФА не се некои клубови кои во претходните трошеа многу, а и Барселона која беше во тешка финансиска ситуација успеала да се извлече, па иако трошеше летово не доби казна.

На списокот од осум екипи дури четири се италијански – Милан, Интер, Јувентус и Рома. Останатите четири се ПСЖ, Монако, Бешикташ и Марсеј.

Вкупната казна која овие клубови ќе ја платат е 172 милиони евра. На клубовите ќе им бидат одземени паричните награди кои ги доделува УЕФА од нејзините натпреварувања, меѓутоа казната нема да се применува веднаш.

Санкцијата е оидложена во следните три години, додека Рома и Интер со спогодбата успеаа да добијат суспензија на казната четири години. Тоа што бараа дополнителна година во договорот значи дека Интер и Рома ќе мораат прилично да ги ограничат трошоците во следната година.

Најголемата казна беше за ПСЖ и таа изнесува 65 милиони евра, Рома е казнета со 35, Интер, 26, Јувентус 23, Милан 15. Најдобро поминаа Бешикташ, Марсеј и Монако. Турскиот клбу е казнет со четир имилиони, додека двата француски со по два.