Легендарниот пронаоѓач во текот на својот живот постигнал 300 патенти, но не успеал да ги реализира сите свои идеи, пишува Тпортал.хр.

Никола Тесла е познат по бројни изуми. Веројатно најпозната е наизменичната струја, која денес се користи насекаде низ светот и без која секојдневието како што знаеме би било незамисливо. Животот го живеел на необичен начин. Роден е во 1856 година во Смиљан кај Госпиќ, тогашен дел од Австро-Унгарија. На 17 години поради колера поминал девет месеци во кревет, а првата работа ја добил кај инженер во Словенија. Зборувал вкупно осум јазици: српски, англиски, чешки, германски, француски, унгарски, италијански и латински. Студирал математика и физика на Техничкиот универзитет во Грац, а студирал и филозофија во Прага.

 Тој дошол во САД во 1884 година и почнал да работи кај познатиот пронаоѓач Томас Едисон како инженер. Ја напуштил таа работа откако Едисон одбил да му плати за завршената работа. После тоа, извесен период преживеал копајќи канали, а наводно одбил да ја подели Нобеловата награда за физика со Едисон.

Имал и прилично необични идеи кои не успеал да ги реализира во текот на животот. Еве неколку од најинтересните:

Машина за земјотреси

Во 1893 година, Тесла патентирал механички осцилатор со погон на пареа кој би вибрирал нагоре и надолу со голема брзина за да генерира електрична енергија. Тој подоцна им кажал на новинарите дека еден ден, додека се обидувал да го намести осцилаторот на вибрациите на куќата во која се наоѓала неговата лабораторија во Њујорк, предизвикал земјотрес.

За време на експериментот, тој постојано ја зголемувал моќта додека не ги слушнал звуците на пукање. „Одеднаш целата тешка машинерија полета во воздух. Зедов чекан и ја уништив машината. Зградата ќе се урне за уште неколку минути“, се сеќава Тесла.

Полицијата и итната помош дошле да проверат што се случува, но Тесла им забранил на своите помошници да спомнат било што, а на властите им рекол дека верува дека се работи за земјотрес.

Камера за мисли

Тесла верувал дека е можно да се фотографираат мислите. Тој дошол до оваа идеја за време на експеримент во 1893 година. Тој бил убеден дека формираната мисла се рефлектира на мрежницата на окото, која треба да се чита со соодветни уреди.

Замислил како рефлектира слика на лажна мрежница, која потоа ќе ја фотографира и ќе ја проектира на екран. „Да беше ова можно, нашите умови навистина ќе беа како отворена книга“, рекол Тесла.

Безжичен пренос на енергија

Во 1901 година големиот пронаоѓач обезбедил 150 илјади американски долари од финансиерот Ј.П. Морган за да изгради 56 метри висока кула во форма на печурка на северниот брег на Лонг Ајленд, која ќе може да пренесува пораки, телефонски повици и слики до бродовите што пловат по морињата и преку Атлантскиот Океан, користејќи ја Земјата за пренос на сигнали .

Кога започнала изградбата на кулата Варденклиф, Тесла сакал да ја прилагоди за безжичен пренос на енергија, верувајќи дека може да го осветли Њујорк со пренос на милиони волти електрична енергија низ воздухот. Морган одбил да го финансира проектот, веројатно затоа што тоа му се заканувало на другите негови инвестиции. Кулата била демонтирана во 1917 година.

Вештачки плимски бран

Тесла верувал дека е можно да се користи науката за да се спречи војна. Тој им опишал на новинарите како безжичната телеграфија може да се користи за да се активираат високи експлозиви на море, што би создало плимни бранови доволно големи за да ги потопат непријателските флоти како да се хартиени бродови во кади.

Електрични суперсонични авиони

Тесла бил фасциниран од летот уште од рана возраст. Спојувајќи го своето знаење за електрична енергија и механика, по фијаското со Варденклиф почнал повеќе да размислува за авијацијата.

Во една статија објавена во јули 1919 година во списанието „Reconstruction“, тој опишал суперсоничен авион кој би летал околу 12 километри над земјата и ќе превезува патници од Њујорк до Лондон за три часа. Според неговиот концепт, авионот би бил на електричен погон, а безжично би добивал струја од термоцентралите на земјата, поради што нема да има потреба да носи гориво.

Смртниот зрак

На неговиот 78-ми роденден, Тесла му рекол на новинарот на Њујорк Тајмс дека го направил своето најголемо откритие, она што може да ги спречи армиите од милиони војници.

Тоа било оружје што може да ги забрза честичките на живата до брзина 48 пати поголема од брзината на звукот во вакуумска комора и да испука зрак со голема брзина што може да „собори 10.000 непријателски авиони на оддалеченост од повеќе од 400 километри“.

Иако медиумите го нарекоа зрак на смртта, Тесла верувал дека неговиот мировен зрак може да ги оневозможи авионите и армиите пред напад, служејќи како невидлив Кинески ѕид, само милион пати понепробоен. Тој им го понудил оружјето на многу влади, но само Советскиот Сојуз беше заинтересиран за понатамошно тестирање.

подготви: M. M.