Претседателот на Алијансата за Албанците, Зиадин Села, поканет во емисијата „Клан дебата“ на Клан М, ја истакна важноста од заштита на политичкиот легитимитет. Села потсети на улогата на Алијансата за Албанците како промотор на заедничката маса на политичките партии од 2016 година, концепт кој има за цел да ги обедини политичките поделби и да обезбеди можности за реализација на ветувањето на победничката партија. Претседателот на Алијансата за Албанците истакна дека овие идеи се промовирани со цел да се зајакне легитимитетот и да се спречат политичките игри кои ги оставаат граѓаните како губитници. „Јас секогаш го бранев легитимитетот, сте ја слушнале заедничката маса на политичките партии како политички концепт, кој бил нејзиниот промотор. Алијансата за Албанците беше промотор на идејата во 2016 година, чија цел беше токму завршување на изборите и зближување на политичките поделби, во една маса за албанските партии да му дадат можност на оној кој добил легитимитет, барем во тие 100 дена треба да се обиде да им го испорача тоа што го ветил на граѓаните, а ако не го направи, тогаш да го однесат во опозиција. Промовирав вакви идеи за да се зајакне легитимитетот и да се спречи таа игра што ја кажавте на почетокот и граѓаните да не бидат губитници. Јас го штитам легитимитетот на секој што го има!“, рече Села./tvkaln.mk/