„Огнената група“ никогаш нема да дозволи членот на претседателството на ДУИ, и прв вицепремиер и министер за политички систем, Артан Груби да го преземе раководството на партијата, велат фронтмените на „огнените“.

Од ова група нагласиле дека немаат амбиции за наследник на Ахмети, на следниот Конгрес на ДУИ што ќе се одржи во декември 2023 година, но во моментов кога Ахмети ќе одлучи да не се бави со политика, тие ќе ги консултират партиските органи.

– „Огнената група“ има амбиција, или има став и цел, дека господинот Артан Груби не е тој што може да го преземе раководството на ДУИ. Во моментот кога ќе дојде моментот, да бидеме сигурни дека господинот Ахмети не сака или не може, тогаш во тие околности ќе се консултираат партиските органи како понатаму, изјавија од „огнената група“.

Политичкиот аналитичар, Урим Салиу вели дека фигурата на Али Ахмети во ДУИ и покрај толку години на власт и понатаму останува неспорна.

Урим Салиу

Урим Салиу

– Се подразбира дека тој нема да биде вечен лидер, но во моментов тој е тој силен столб во субјектот во време на судири меѓу одредени групи кои се борат за позиции, а можеби дури и за шеф на партијата или наследник на Ахмети. Во овој поглед, ниту една група не може да го замени Али Ахмет бидејќи се гледа дека меѓу нив има многу противречности, изјави Салиу за „Локално“.

Според него, во ДУИ прво мора да се намалат тензиите, а потоа во друг момент да се подготви теренот за евентуалниот наследник на Ахмети, чија позиција е засегната во моментов, а потоа навистина ќе има „земјотрес“ во ДУИ, бидејќи во тоа време ќе биде крајот на таа главна фигура што го обединува партијата.

– Без Али Ахмети во овие моменти ДУИ би имала многу тешко политичко патување. ДУИ се идентификува преку ликот на Али Ахмет, а други во моментов не можат да го заменат, нагласи Салиу.

Д.Ј.