Во источна Франција, десетина помали места ги исклучуваат уличните светла на полноќ. Барселона нуди проценки за енергетската ефикасност на домовите. Варшава субвенционира домаќинства кои ги заменуваат печките на фосилни горива со топлински пумпи.

Со оглед на тоа што војната во Украина ги поттикна високите цени на нафтата и гасот, а Владимир Путин покажа подготвеност да ги користи енергетските ресурси на Русија како оружје, градовите низ Европа наоѓаат различни начини за намалување на потрошувачката на енергија, пишува Њујорк Тајмс.

Како единствениот најголем европски потрошувач на руски гас, Германија можеби е земјата најранлива на енергетскиот притисок на Русија, но многу други земји исто така се соочуваат со високи цени и ограничени резерви.

Тежината или благоста на претстојната зима ќе биде клучен фактор. Блага зима во Европа би ја намалила глобалната побарувачка за гас. Спротивно на тоа, суровата зима со ниски температури би ја зголемила побарувачката и би ги зголемила цените.

Земјите од Европа едвај чекаат да видат како ќе се одвива времето.

Во обид да ја забрза својата енергетска независност од Русија, Италија гледаше на Алжир како потенцијален нов снабдувач на гас, ги зголеми обновливите извори на енергија и согоруваше повеќе јаглен за да ги задржи домовите осветлени и деловните активности во кондиција.

Претседателот Емануел Макрон од Франција, кој предупреди дека земјата треба да се подготви за целосно прекинување на рускиот природен гас, рече дека за да се справи со недостигот на гас, владата ќе подготви план за зачувување за ограничување на употребата на енергија. Тој, исто така, истакна дека големата француска нуклеарна индустрија ја прави помалку ранлива од некои од нејзините европски соседи.

„Русија ја користи енергијата, како што ја користи храната – како оружје за војна“, рече претседателот на Франција Макрон претходно овој месец.

Елизабет Борн, француската премиерка, им рече на пратениците дека Франција ќе го ренационализира својот државен гигант за електрична енергија, „Électricité de France“, кој произведува најголем дел од електричната енергија во земјата и управува со сите нејзини нуклеарни централи.

Во Белгија, владата ја смени одлуката за постепено укинување на нуклеарната енергија до 2025 година и го продолжи животниот век на два реактори за уште една деценија. И владите на Австрија и Холандија презедоа чекори за да се свртат кон електрани на јаглен кои или беа затворени или беа планирани да бидат исклучени. Тие активности, сепак, предизвикаа загриженост дека напорите на Европската унија да постигне нето-нула емисии на стакленички гасови до 2050 година ќе бидат исфрлени од колосек.

Пратениците во Полска ги поддржаа мерките што ќе им овозможат да го зголемат капацитетот за складирање гас и да ги олабават правилата за тргување со гориво, објави Ројтерс.

Британската Национална мрежа понуди оценка за очекуваното намалено снабдување со енергија оваа зима, велејќи во извештајот дека „иако Британија не се потпира на рускиот гас до степен до кој е остатокот од Европа, јасно е дека прекинот на протокот на гас во Европа може да има негативни влијанија, вклучително и многу високи цени“.

Организацијата, која објави прогноза за да и помогне на енергетската индустрија да се подготви за постудените месеци, рече дека ќе се справи со скапата и непредвидлива енергија, заедно со какви било прекини, со одложување на затворањето на постројките за јаглен.

Националната мрежа, исто така, охрабри поголемо учество во „одговор од страната на побарувачката“, што се чинеше дека упатува на можната потреба поединците да го намалат или прифатат ограничувањата на користењето електрична енергија, пишува Њујорк Тајмс.

Во меѓувреме земјите-членки на ЕУ договорија итен план за гас што има за цел да го ублажи влијанието од потенцијален целосен прекин на испораките на руски гас, јави ДПА.

Планот предвидува намалување од 15 отсто на потрошувачката на природен гас на земјите-членки меѓу 1 август 2022 година и 31 март 2023 година, изјавија дипломати за ДПА, пренесе МИА.

Дополнително, ќе се создаде механизам за активирање на алармирање на целиот блок во случај на голем недостиг на гас и за спроведување на обврзувачки цели за штедење.

Подготви: Ј. Ѓорѓиоски