Рускиот претседател Владимир Путин во петокот вети дека „веднаш“ ќе нареди прекин на огнот во Украина и ќе започне преговори, доколку Киев почне да ги повлекува трупите од четирите региони кои ги анектираше Москва во 2022 година и се откаже од плановите за приклучување кон НАТО.Ваквиот договор се чини дека не е почеток на Киев, кој сака да се приклучи на воениот сојуз и бара Русија да ги повлече своите трупи од целата нејзина територија. Немаше моментален коментар од Украина за предлогот на Путин.

„Ќе го направиме тоа веднаш“, рече Путин во говорот во руското Министерство за надворешни работи во Москва.

Неговите забелешки дојдоа додека лидерите на Групата седум водечки индустриски земји се состанаа во Италија и додека Швајцарија се подготвува да биде домаќин на голем број светски лидери — но не и од Москва — овој викенд за да се обидат да ги нацртаат првите чекори кон мирот во Украина.

Путин рече дека неговиот предлог е насочен кон „конечно решение“ на конфликтот во Украина наместо „замрзнување“ и истакна дека Кремљ е „подготвен да започне преговори без одлагање“.

Пошироките барања за мир што ги наведе рускиот лидер го вклучија ненуклеарниот статус на Украина, ограничувањата на нејзината воена сила и заштитата на интересите на населението што зборува руски во земјата. Сето ова треба да стане дел од „фундаменталните меѓународни договори“ и сите западни санкции против Русија треба да бидат укинати, рече Путин.

 „Бараме да ја свртиме оваа трагична страница на историјата и да започнеме со обновување, чекор по чекор, обновување на единството меѓу Русија и Украина и во Европа воопшто“, рече тој.

Забелешките на Путин претставуваа ретка прилика во која тој јасно ги изложи своите услови за завршување на војната во Украина, но тоа не вклучуваше никакви нови барања. Кремљ претходно изјави дека Киев треба да ги признае своите територијални придобивки и да се откаже од својата кандидатура за влез во НАТО.

Русија не контролира целосно ниту еден од четирите региони што незаконски ги анектираше во 2022 година, но Путин во петокот инсистираше Киев целосно да се повлече од нив и суштински да ѝ ги отстапи на Москва во нивните административни граници. Во Запорожје на југоисток, Русија сè уште не го контролира истоимениот административен главен град на регионот од 700.000 луѓе, а во соседниот регион Херсон, Москва се повлече од најголемиот град и главниот град на Херсон со исто име во ноември 2022 година.