Шпански државјанин е првиот Европеец кој почина од мајмунски сипаници. Ова го соопшти Министерството за здравство на Мадрид.

Во Шпанија е потврден прв потврден смртен случај од мајмунски сипаници. Ова го соопшти шпанското Министерство за здравство, додавајќи дека моментално во земјата има 4.298 случаи на заразени лица. Од 3.750 пациенти чии информации се достапни, 20 се хоспитализирани, а еден починал.

Меѓу болните има 4.081 маж и 64 жени, а полот на тројца не е соопштен. Возраста се движи од 10 месеци до 88 години, со просек од 37 години.