Британскиот принц Вилијам се присети на добротворната работа на неговата покојна мајка, принцезата Дијана, додека опиша како продажбата на списанија во борбата против бездомништвото на улица во Лондон „му ги отворила очите“. Принцот истакна дека е посветен на тој проблем.

Принцот Вилијам, втор по ред за британскиот трон, беше забележан на почетокот на јуни како го продава списанието „Big Issue“ на улицата Вестминстер, кое го продаваат бездомниците во Британија како начин да заработат пари.

„Имав 11 години кога првпат посетив засолниште за бездомници со мајка ми, која во својот уникатен стил беше решена да расветли еден занемарен, погрешно разбран проблем“, напиша Вилијам во најновото издание на списанието во понеделник.

Andy Parsons/The Big Issue/Handout via REUTERS

Принцезата Дијана, која загина во сообраќајна несреќа во Париз во 1997 година, промовираше и работеше за бројни добротворни организации, подигајќи ја свеста за бездомниците, СИДА-та, загубите и мините.

„Charity Crisis“ проценува дека 227.000 британски домаќинства доживеале бездомништво во 2021 година.

„Иако можеби изгледам како еден од најневеројатните поборници на оваа цел, отсекогаш верував во користењето на мојата платформа за да помогнам да ги раскажам овие приказни и да привлечам внимание и акција кон оние што се борат“, напиша Вилијам.

„Посветен сум да продолжам да правам се што можам за да го расветлам овој решлив проблем не само денес, туку и во месеците и годините што доаѓаат“, рече Вилијам.