Безброј лаги документира EUvsDisinfo што руските дезинформатори ги ширеле додека се обидувале да го оцрнат наследството на Мајдан што се случи во Украина на улиците на Кијив пред 10 години.

Танцување на гробовите

Про-Кремљ дезинформациониот екосистем се обиде да го обликува Мајдан како државен удар со цел да ги делегитимира протестите, демонстрантите и промената на владата што следеше. Дезинформациите на Кремљ, исто така, се обидоа да го прикажат Мајдан како оркестриран од странски сили, лага која има за цел да ја негира вистината на Украинците кои храбро излегоа на улиците и се спротивставија на силите подредени на Кремљ. И на крај, про-Кремљ продавачите на дезинформации континуирано ја нарекуваат Украина по Мајдан како пропадната држава, додека се обидуваат да го оспорат суверенитетот на Украина и нејзиниот статус како национална држава.

Така, не беше изненадување што како криминалец што се враќа на местото на злосторството, дипломатските канали на Кремљ на Х (поранешен Твитер) бесрамно продолжија да ги шират истите разоткриени дезинформациски наративи.

Недостаток на имагинација во ходниците на Кремљ

Се повторува зимата 2015 – 2016 година одново во Финска. Како и тогаш, Русија повторно прибегна кон користење велосипедски групи нерегуларни мигранти за да ја унапреди својата агенда против соседна Финска.

Бидејќи протокот на нерегуларни мигранти создаден од Кремљ почна да се зголемува, финските власти брзо ги затворија најлесно достапните југоисточни гранични премини и повеќе северни премини за подобро да се контролира ситуацијата.

Заедно со тековите на мигранти, водени од Кремљ, про-Кремљ манипулацијата со информации, исто така, забрзува. Според овие медиуми за дезинформации, не е изненадувачки, што САД ( и НАТО ги повлекоа конците зад сцената и ги спречија Русија и Финска да имаат добрососедски односи. Некои пропагандисти решија да копаат подлабоко, да ги извртуваат историските факти и да сугерираат дека неблагодарната Финска сега се оддолжува за војните што се водеа меѓу Русија и Финска за време на Втората светска војна.

Раката од Кремљ што го меша казанот

Циничната инструментализација на неправилната миграција во комбинација со лавина од дезинформации не е нов феномен.

Во случајот со Финска, Кремљ се обидува да ги искористи вооружените текови на мигранти за да ги стави Финска и пошироките западни институции, како што се ЕУ и НАТО, во позиција каде што нивните постапки може да се наведат како предавство на нивните вредности и обврски кон меѓународните договори. Оваа тактика им нуди на дезинформаторите на Кремљ дополнителни точки за разговор, што е добро разбрано во Финска.

Згора на тоа, руското вооружување на нерегуларните мигранти го тестира не само единството на ЕУ и НАТО, туку и на Финска со повеќе од 90.000 население што зборува руски јазик кои живеат во Финска. Како и на друго место, дејствијата и дезинформациите на Русија се калибрирани за да се обидат да предизвикаат немири и несогласувањата во Финска. Зголемените внатрешни борби и неединството само ќе ѝ послужат на злобната агенда на Кремљ и ќе им помогнат дополнително да ја искористат ситуацијата, пишуваат EUvsDisinfo.

Подготви: Ј. Ѓ.