Јелена Тривиќ во текот на ноќта прогласи победа над Милорад Додик. Но резултатите излегоа поинакви. Опозицијата вели дека е прекршена изборната волја на 80.000 до 100.000 граѓани

Партиите од Република Српска, собрани во опозицискиот кластер, правдата ќе ја бараат на улица за, како што велат, изборната кражба на СНСД на Милорад Додик. Собир на граѓани на градскиот плоштад во Бања Лука е најавен за утре (06.10), по протестната прошетка покрај институциите на РС. Тие сметаат дека биле украдени од СНСД и дека нивниот кандидат за претседател на РС, Јелена Тривиќ, на изборите одржани во неделата победил над Милорад Додик.

„Бараме повторно да се пребројат гласовите во вреќите, според сите прописи, за да се знае точно колку гласови добил секој од претседателските кандидати и дали тоа одговара на состојбата прикажана во записникот, кој е доставен до ЦИК“, вели првиот човек на ПДП, Бранислав Бореновиќ, кој изборната ноќ ја најави победата на Јелена Тривиќ над Милорад Додик.

Резултатите за претседател на РС пристигнаа од терен побавно отколку на сите претходни избори. Тие податоци беа познати и претходно пред полноќ, но овој пат и двајцата кандидати заминаа на спиење со прогласена победа.

„Не ме украдоа мене, украден е народот на Република Српска“, вели Јелена Тривиќ, која тврди дека нивните податоци се сосема различни од оние што ги објави изборниот штаб на СНСД на Додик.

Она што е чудно во целата приказна е бавноста на Централната изборна комисија, чии членови на полноќ, пет часа по затворањето на гласачките места, немаа никакви информации за резултатите од изборите за претседател на РС, иако веднаш до гласачките ливчиња за Претседателството на БиХ, ова ниво е најлесно за обработка. Резултатите беа објавени следниот ден во корист на Милорад Додик, а таа предност остана со 95 отсто од преброените избирачки места.

Од друга страна, откако и Јелена Тривиќ и Милорад Додик прогласија победа, а приврзаниците на ПДП ја прославија на градскиот плоштад во Бања Лука, во неколку населени места во Бања Лука имаше прекин на струјата околу триесет минути.

„Јас сум суштински за проверка на сè. Треба да се проверат сите места каде што имало приговори. Беше предизвикувачка ноќ, во 2,30 ноќта снема струја“, изјави претседателот на Градскиот комитет на ПДП, Драшко Станивуковиќ, кој исто така смета дека славењето на опозицијата на градскиот плоштад, пред официјалните резултати, било прерано.

Поради сето ова, опозицијата денеска поднесува барање до Централната изборна комисија на БиХ за повторување на пребројувањето на гласовите на сите нивоа, а особено, како што рекоа, на ниво на претседател на РС. Тие се убедени дека откако ќе се утврдат нерегуларностите, изборите ќе се повторат.

„Оправдано се сомневаме дека записникот не се согласува со изборниот материјал, вели заменик-претседателот на СДС, Милан Радовиќ, наведувајќи дека на некои избирачки места записниците биле изменети, а за кандидатите на опозициските партии биле напишани нули.

„Челинац, Милорад Додик 235 гласа, Зоран Калиниќ 204 гласа, Јелена Тривиќ нула гласови. Кој и да ми го објасни ова, секоја чест за него“, вели Бореновиќ, порачувајќи им на СНСД и на коалиционите партнери дека овојпат нема да се откажат.

Од СНСД тврдат дека Јелена Трвиќ и Бранислав Бореновиќ изгубиле секаков вид политички кредибилитет со лажно прогласување на победникот и дека веќе не можат ништо да направат во РС.

„Не знам што се случува во нивните глави. Можеби го изгубија умот кога прогласија победа. Единствено е точно дека победија во Бања Лука, но не и во Република Српска. Не верувам дека се горди на тоа што го направија“, рече Додик изборната вечер, откако изборниот штаб на ПДП ја објави победата на Јелена Тривиќ.

Од коалицијата на невладини организации „Под лупа“ изјавија дека прелиминарната оценка за денот на изборите е дека изборите во најголем број избирачки места се одржале согласно Изборниот закон, но 65 тешки прекршувања на Регистриран е Изборниот закон на БиХ, а ЦИК ги препрати случаите до општинската коалиција Вехид Шехиќ, од коалицијата „Под лупа“, вели дека бројот на изборни кражби, генерално, е намален.

По добивањето на барањето на опозицијата за повторно пребројување на гласовите, одлуката ќе биде на Централната изборна комисија. Можни сценарија се ново пребројување на сите избирачки места, пребројување само на случајно избрани примероци или отфрлање на барањето. Во вториот случај, тврдат, правдата ќе продолжат да ја бараат на улица.

Опозицијата тврди дека имало прекршување на изборната волја на 80.000 до 100.000 граѓани.