Поранешната германска канцеларка Ангела Меркел му оддаде почит на поранешниот советски лидер и добитник на Нобеловата награда за мир Михаил Горбачов, опишувајќи го како „уникатен глобален политичар“.

„Сеќавањето на неговото историско достигнување нека дозволи да следи пауза, особено во овие ужасни недели и месеци на руската војна против Украина“, објави Меркел на својата веб-страница.

„Горбачов ја напиша светската историја, тој покажа како еден државник може да го промени светот на подобро“, рече таа.

Без храброста на Горбачов во реформирањето на Советскиот Сојуз, дури и „мирната револуција во Германската Демократска Република“ не би била можна.

„Сè уште го чувствувам стравот што го чувствував тогаш во 1989 година, заедно со многубројните жители на ГДР… дали тенковите ќе се поместат… но овој пат немаше тенкови и пукање“, напиша поранешната германска канцеларка.