Кина го изрази своето сериозно незадоволство од оценката на Високиот комесаријат за човекови права на Обединетите нации за состојбата со човековите права во кинеската автономна област Синџијанг, во која доминантно население се Ујгурите, јавија британските меидуми.

-Извештајот се темели на претпоставката дека има вина, се користат лажни информации, станува збор за фарса испланирана од САД, изјави Лиу Јуин, портпарол на постојаната мисија на Кина во Женева.