Сопствениците на објектите во напуштената фабрика Треска, денеска го започнаа отстранувањето на руините и опасниот азбестен покрив од кругот на некогашната фабрика. Чистењето на Треска ќе се одвива во фази, најави денеска градоначалникот на Општината Горан Герасимовски.

-Најпрво ќе се отстранува опасниот отпад, азбестните покриви, потоа ќе се срушат дотраените објекти, па ќе се отстранува кабастиот отпад. На крај, на целиот простор ќе се изврши дезинсекција, дезинфекција и дератизација, од причина што во комплексот врие од глувци, змии и други штетници, кои се исто така извор на зараза – рече Герасимовски.

May be an image of 1 person

Обврската за чистење на просторот е на сопствениците на објектите, но за сето тоа време тие ќе бидат под надзор на инспекциските служби за животна средина од Општина Центар, посочи градоначалникот. Тој истакна дека сопствениците на објектите веќе склучиле договор со депонијата Дрисла, каде ќе биде однесен опасниот отпад и шутот.

-Отпадот ќе биде депониран во Дрисла, каде ќе биде соодветно уништен. Процесот на чистење на напуштената фабрика се надевам дека ќе се заврши за неколку недели, со што ќе се стави крај на една долгогодишна агонија, и повеќе нема да постои депонија во срцето на Центар, која е штетна по здравјето и животот на жителите од општината – изјави Герасимовски.