Грција не ги ажурираше своите карти до март 2020 година како што се предвидува со Директивата за поплави на блокот од 2007 година, што ја прави единствената земја-членка што не ги почитува овие одредби, се вели во соопштението на ЕК.

Грчката влада првично рече дека ќе ги исполни своите обврски според правото на ЕУ до јуни 2023 година, но потоа рече дека нема да може да го стори тоа пред крајот на годината, соопшти Комисијата, наведувајќи го одложувањето како клучна причина за започнување на постапката, пренесува Политико.

ЕК истакна дека мапите се „клучни инструменти“ за превенција од поплави и управување со ризици, бидејќи тие „помагаат да се подигне свеста за областите изложени на ризик од поплави и им помагаат на заедниците да развијат стратегии за намалување на овие ризици“.