Еден од најактивните европски вулкани повторно еруптираше и исфрла лава во височина од околу 3.300 метри.

Активниот југоисточен кратер на вулканот, кој првпат стана активен овој месец, минатиот викенд повторно исфрли пепел и лава. Текот на лава се спушти по снежните падини на Етна.

Италијанскиот национален институт за геофизика и вулканологија (INGV) соопшти дека вулканската активност на Етна е ограничена на југоисточниот кратер

INGV издаде предупредување за авиони кои минуваат низ регионот, а беше кажано дека аеродромот Фонтанароса во Катанија не е погоден од најновата вулканска активност.

Етна е најголемиот и најактивниот вулкан во Европа. Неговите чести ерупции често се придружени со големи текови на лава, но тие ретко претставуваат опасност за населените области.

Етна е еден од вулканите со најдолг историски запис на ерупции, кој се протега наназад повеќе од 2.000 години.