Ако имате среќа и живеете во област без светлосно загадување, можете секоја вечер да погледнете кон небото и да уживате во глетката на илјадници ѕвезди. Некои се посветли, некои помалку светли, но сите се таму – видливи со голо око. Но, колку ги има?

Според некои проценки, просечниот човек може да види околу шест илјади ѕвезди кога гледа на ноќното небо. Ова се ѕвездите кои се најсветли и најблиску до Земјата. Но, тоа е само дел од ноќното небо и универзумот.

Астрономите долго време се обидуваат да откријат колку навистина е голема вселената и што има во него. Од галаксии кои можат да содржат илјадници, па дури и милиони ѕвезди и планети, до сè уште неоткриени вселенски тела.

Астрономот Брајан Џексон од државниот универзитет Бојз се обиде да објасни како се проценува бројот на ѕвезди во универзумот и зошто е толку комплициран.

Во една статија објавена во The Conversation, тој истакна дека првиот чекор во проценката на бројот на ѕвезди е да се процени бројот на галаксии. За да го направат ова, тие треба да направат многу детални фотографии од мал дел од ноќното небо и потоа да ги избројат сите галаксии кои се видливи во тој дел.

Бројот потоа се множи со бројот на фотографии потребни за покривање на површината на целото небо.

Конечниот и поедноставен одговор би бил околу два трилиони галаксии.

Но, колку ѕвезди има секоја галаксија? Со оглед на тоа дека некои од овие галаксии се екстремно далечни, тешко е да се одреди точниот број. Затоа, астрономите се свртуваат кон она што го знаат, а тоа е нашата галаксија – Млечниот пат.

Научниците внимателно го проучуваат Млечниот Пат и можат со прилично голема сигурност да кажат колку ѕвезди има (веројатно) во него. Сонцето е во центарот, но тоа е само една од многуте ѕвезди што се наоѓаат во нашата галаксија. Постојат бели (како Сонцето), црвени и сини ѕвезди кои сјаат со различни количини на светлина. Астрономите можат да ја измерат оваа осветленост и да ја искористат за да проценат колку ѕвезди има во галаксијата.

Користејќи го овој метод, тие проценуваат дека на Млечниот пат има околу 100 милијарди ѕвезди. Ако сметаат дека Млечниот Пат е просечна галаксија, можат да го земат бројот на нејзините ѕвезди и да и помогнат со бројот на галаксии. А бројот што се добива е речиси незамислив – околу 200 милијарди трилиони ѕвезди во универзумот.

И тоа е само проценета бројка, бидејќи сè уште не сме го истражиле целиот универзум, а ѕвездите се раѓаат и умираат секој ден. Затоа, следниот пат кога ќе погледнете на ноќното небо и ќе им се восхитувате на ѕвездите, запомнете дека гледате само мал дел од она што го содржи универзумот.