Освен по формата и бојата, пиперките се разликуваат и по нивната хранлива вредност. Тие се во суштина ист зеленчук, но се разликуваат во времето на зреење.

Имено, зелените пиперки се берат многу млади и затоа имаат малку горчлив вкус.

По нив следат жолтите пиперки, додека на црвените пиперки им треба уште околу еден месец да созреат, па затоа содржат многу секундарни растителни масла и најмногу витамин Ц од сите пиперки.

Затоа, црвените пиперки се најздравата сорта на пиперки, пренесува Б92.

The post Црвена, жолта или зелена – која пиперка е најздрава? appeared first on Локално.