Сто и десет бугарски војници ќе се приклучат на операцијата АЛТЕА во Босна и Херцеговина, како дел од механизирана чета на меѓурегионалната резерва на операцијата на Европската унија цо БиХ, соопшти во четвртокот прес-центарот на Министерството за одбрана на Бугарија.

Според соопштението, задачите што бугарската војска ќе ги извршува во рамките на операцијата АЛТЕА се патролирање, чување на базата и акции на формациите за брза реакција.

Бугарскиот воен контингент беше одобрен за учество во привремената регионална резерва за воената операција на ЕУ во Босна и Херцеговина Алтеа во јуни.

Бугарските војници прво ќе биде распоредени во привремената резерва на меѓународните сили, по што во јуни 2023 година ќе ги преземе задачите на своите бугарски колеги, кои во март беа прераспоредени во меѓународната база Бутмир во Сараево.