Чарлс, принцот од Велс и син на кралицата Елизабета Втора, кој почина на 97-годишна возраст, е новиот британски крал. Тој веднаш стана крал по смртта на неговата мајка.

Како главен наследник од тригодишна возраст, тој беше најдолгиот наследник на тронот во британската историја.

Откако стана суверен, Чарлс има можност да го земе секое име што ќе го избере за неговото владеење како крал. На пример, вистинското име на кралот Џорџ Шести всушност било Алберт. Двајцата претходни монарси беа именувани Чарлс.

Чарлс веќе презеде некои од ангажманите на кралицата оваа година бидејќи нејзиното здравје стана доволно грижа за да откаже некои од нејзините ангажмани, вклучително и свеченото отворање на Парламентот, пишува Си-Ен-Ен.

Приоритет и на Чарлс и на принцот Вилијам отсекогаш бил животот на кралицата пред нивниот.

И двајцата беа активирани како државни советници, каде што кралицата ги делегира своите суверени овластувања за одредени цели и од нив се бараше да бидат уште подостапни за тие должности.

Фото: REUTERS/Toby Melville

The post Британија доби нов крал! appeared first on Локално.