Со прогласување на кризна состојба во енергетскиот сектор веднаш почнуваме со мерки за стопанството и домаќинствата за излез од енергетската криза, изјави денеска министерот за економија Крешник Бектеши, кој имаше средба со претставници на енергетскиот сектор.

ој изјави дека секојдневно се во комуникација за да се креираат мерки со кои ќе се ублажи кризата како кај домаќинствата, така и во индустријата.
На состанокот се дискутираше за можните мерки и чекори кои ќе ги преземе Владата за излез од енергетската криза. Кризната состојба ќе се прогласи од почетокот на август и ќе бидат преземени мерки. Сега засегнатите страни предлагаат мерки, а потоа Владата треба да одлучи што ќе прифати.

Министерот Бектеши ја повика опозицијата да помогне да се надмине кризата.

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски денеска изјави дека нè очекува тешка зима и дека Владата уште во мај требаше да обезбеди енергенси.

На средбата со Бектеши, присуствуваше и директорот на ЕСМ, Васко Ковачевски, кој изјави ЕСМ целосно ќе ги задоволи потребите на ЕВН Хоум, Електродистрибуција и МЕПСО во текот на грејната сезона. Тој вели дека сите неопходни набави се направени навремено и по поволни цени. За набавка на досега испорачаниот мазут, потврдува, се потрошени околу 25 милиони евра, а за јагленот околу 30 милиони евра.