Последната анкета спроведена од ИПСОС во периодот од 1ви до 18 ти јули до 1.014 испитаници донесе многу поинаква ситуација од реалната, бидејќи некои веќе убедливи партии и понатаму остануваат во првите редови како најомилени кај избирачите. Така, последната анкета покажа дека победник е Демократската унија за интеграција во албанскиот политички блок, додека ВМРО е победник во македонскиот политички блок. На прашањето на следните избори кои ќе се одржат за кого би гласале, за ВМРО ДПМНЕ би гласале 19,7 отсто, за СДСМ 9,5 отсто, ДУИ 6,2 отсто, Левица 5,9 отсто, АП 2,8 отсто, 12,2 отсто од испитаниците. Не би гласале, 22,5% се неопределени, додека 17% одбиле да одговорат.