Алжирскиот претседател Абделмаџид Тебуне рече дека неговата земја е заинтересирана да се приклучи на групата БРИКС.

Во телевизиско интервју тој нагласи дека Алжир најмногу ги исполнува условите за приклучување кон групата.

Групата земји БРИКС ја сочинуваат Кина, Русија, Бразил, Индија и Јужна Африка.