Поради високите температури што деновиве ја зафатија територијата на државата, Министерството за здравство апелира граѓаните да ги почитуваат општите препораки за заштита на здравјето, а особено да внимаваат и да преземаат соодветни мерки за заштита од УВ-зрачењето. Доколку УВ-индексот е повисок од 8, задолжително да се користат крем со заштитен фактор и капа, како и да се внимава движењето надвор да биде во сенка.

УВ-зрачењето и топлината се најсилни во периодот помеѓу 10 и 14 часот и се препорачува во тој период изложеноста на сонце да биде што е можно помала. Воедно, посетителите на плажа треба да имаат предвид дека белиот песок и другите светли површини рефлектираат УВ-зрачење и може двојно да ја зголемат изложеноста на зрачењето.

Во продолжение п отсетуваме на општите препораки за заштита на здравјето:

– Во текот на екстремно топли денови да се остане повеќе во затворени простории (пред сè, климатизирани), а при неопходен престој на отворен простор во овој период да се најде можност за почести одмори под сенка;

– Да се носи светла и лесна облека, а при директна изложеност на сонце заштитни очила и капа. За сончање да се користи крем со висок заштитен фактор;

– Да се внесуваат големи количества течности, најдобро обична вода за пиење, а да се избегнуваат алкохолните пијалаци. Воедно, да се внесува помало количество храна, претежно овошје и зеленчук, а помалку мрсна храна;

– При влегување во возилото потребно е тоа одреден период да се проветри.

Поради високите температури и зголемената можност за појава на труења со храна и цревни заразни заболувања, се препорачува задолжително миење на земјоделско-градинарските производи (свеж зеленчук и овошје) пред нивната употреба, термичка подготовка на храната и нејзино консумирање во многу кус рок по подготовката, а ако тоа не се направи, така подготвената храна да се стави во фрижидер на + 4 Целзиусови степени и пред употребата да се загрее на + 100 степени. Се препорачува да се избегнуваат производи што не се термички обработени.

На хронично болните лица им се препорачува редовно да ја земаат препишаната терапија во консултација со матичните лекари.

Министерството за здравство заедно со Комисијата за следење на ефектите од високите температури при Министерството во континуитет и на дневна основа ја следи состојбата и доколку има пораст на температурите, во согласност со најавите од Управата за хидрометеоролошки работи, ќе бидат предложени соодветни превентивни мерки.