Првиот потпретседател на Владата и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, г-дин Артан Груби оствари средба со амбасадорката на Швајцарија, г-ѓа Вероник Хулман.

Содржината на францускиот предлог, протестите против овој предлог и предизвиците кон интегративниот пат на земјата беа дел од темите на кои се разговараше на оваа средба.

Исклучително важно е да се отклучи патот кон интеграцијата во ЕУ преку конструктивен и опсежен преглед на Францускиот предлог поддржан од 27-те земји членки на ЕУ, чиј предлог не им наштетува на идентитетот, културните, јазичните и историските особености на нашите сограѓани.

Груби истакна дека во овие клучни моменти за државата треба да се дејствува рационално, искористувајќи ја историската можност за решавање на последниот спор со Бугарија.

Амбасадорката Хулман, беше информирана од првиот Потпрестедател на Владата, г-дин Груби за транспарентниот процес околу францускиот предлог и заедно констатираа потреба од оперативна компактност и сеопфатен ангажман на сите политички чинители, академскиот свет, граѓанскиот сектор и сите граѓани за надминување на предизвиците, бидејќи е време рационалноста да  триумфира над субјективниот протагонизам.

Груби и амбасадорката Хулман се фокусираа и на реакциите предизвикани од објавувањето на содржината на предлогот, при што Груби го осуди насилството употребено за време на организираните протести кои беа  оценети како непотребни, антиевропски и штетни со цел дестабилизација на земјата.