„Одлучив да се намали цената на бензинот за 10 центи (долари) по галон (3,78 литри), а цената на дизелот за 10 центи по галон“, нагласи претседателот. Дизелот ќе чини 1,80 долари, а бензинот 2,45 долари. Влијателната асоцијација на домородното население што ги предводеше демонстрациите побара цените на горивото да бидат 1,50 и 2,10 долари. Протестите почнаа на 13 јуни, а во насилствата што избувна за време на демонстрациите загинаа шест лица, а десетици беа повредени.

Главниот град Кито е блокиран од бројни блокади на патиштата. Демонстрантите двапати, во четвртокот и петокот, се обидоа да упаднат во зградата на Националното собрание, но беа спречени од полицијата.